Hoe stook je een houtgestookte hottub?

Je hottub op temperatuur brengen is over het algemeen vrij eenvoudig. Het maken van een vuurtje in de kachel en ervoor zorgen dat het water circuleert. Hoe stook je een houtgestookte hottub? Daarvoor zijn er een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten bij het stoken van je houtgestookte hottub.

Bij het verbranden van hout komt er fijnstof vrij wat zorgt voor ongezonde lucht. Zodra het stoken niet op de juist manier gebeurt blijven deze stoffen in de lucht hangen. Om dit te voorkomen leggen we precies uit hoe je op een goede manier moet stoken.

Hoe ziet een goed vuur eruit? Een goed vuur ziet er als volgt uit: gele en gelijkmatige vlammen en weinig tot vrij wel geen rook uit de kachelpijp. Zorg ervoor dat er genoeg lucht in de kachel kan komen. Zet daarvoor de luchttoevoer helemaal open.

  • Gebruik droog hout
  • Gebruik geen hout wat geïmpregneerd of geverfd is
  • Gooi geen papier of karton op het vuur
  • Gebruik haardhout met het FSC of PEFC keurmerk

Hoe stook ik op de Zwitserse manier?

Het stoken op de Zwitserse manier, ook wel omgekeerd stoken genoemd. Dit is de beste manier om uw hottub op temperatuur te krijgen. Bij deze methode gebruikt u een piramide met de meest brandbare stukken hout aan de bovenkant. Dan is het belangrijk dat je het hout aan de bovenzijde aansteekt. Hierdoor ontstaat er vrijwel meteen verbranding. Door deze methode komt er ook vrijwel geen rook vrij en kun je heerlijk genieten in uw hottub.

  • Vochtpercentage van het hout tussen de 15-22%
  • Zet de aslade of eventuele luchttoevoer helemaal open
  • Plaats het hout volgens de Zwitserse methode: plaats twee of drie blokken hout plat op de bodem, met de gekloofde kant naar boven toe. U kunt hier eventueel, afhankelijk van de ruimte, nog extra blokken op leggen
  • Plaats een aantal kleine houtjes kruislings op de grote houtblokken en leg vervolgens een aanmaakblokje op dit hout. Steek het aanmaakblokje aan
  • Laat de kacheldeur een klein stukje open staan, deze kunt u sluiten als het aanmaakhout goed vlam vat
  • Laat de kachel rustig branden. Regel de luchttoevoer met de aslade

U kunt de kachel bijvullen door de brandende stukken en het as naar achter te schuiven. Het nieuwe houtblok legt u met de gekloofde kant naar boven voor in de kachel, zo kan het nieuw blok hout rustig ontbranden.

Geef een reactie

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in je winkelwagen.